ANP12 mrt '12 20:10

Gooische Vrouwen uitgeroepen tot beste film

AMSTERDAM (ANP) - De succesfilm Gooische Vrouwen heeft maandagavond de Rembrandt Award 2012 voor beste Nederlandse film in de wacht gesleept. Dat bleek tijdens de uitreiking van de jaarlijkse filmprijzen in de Amsterdamse club Escape.

De film over vier vriendinnen uit het Gooi, Cheryl (Linda de Mol), Claire (Tjitske Reidinga), Anouk (Susan Visser) en Roelien (Lies Visschedijk), versloeg andere genomineerden voor deze titel, waaronder Nova Zembla en Sonny Boy.

Carice van Houten ging voor de vijfde achtereenvolgende keer naar huis met de Rembrandt Award voor beste Nederlandse actrice. Ze gaf daarmee Linda de Mol en Susan Visser (Gooische Vrouwen), Ricky Koole (Sonny Boy) en Halina Reijn (Isabelle) het nakijken.

Beste acteur

De prijs voor beste acteur ging naar Rutger Hauer voor zijn rol als Freddie Heineken in De Heineken Ontvoering. Achmed Akkabi en Nasrdin Dchar (Rabat), Robert de Hoog (Nova Zembla) en Peter Paul Muller (Gooische Vrouwen) waren ook voor deze award genomineerd.

De film New Kids Nitro had de beste titelsong, van Corry Konings en Ronnie. Vorig jaar gingen de makers er ook al met deze prijs vandoor voor de film New Kids Turbo.

Beste kinderfilm

De tienerfilm Razend, van regisseur Dave Schram, won de Rembrandt Award voor beste kinderfilm. Dolfje Weerwolfje, Mijn Opa de Bankrover, Patatje Oorlog en Penny's Shadow maakten eveneens kans op deze prijs.

De prijs voor beste buitenlandse film ging naar Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. Colin Firth werd uitgeroepen tot beste buitenlandse acteur voor zijn rol in The King's Speech en Natalie Portman kreeg de prijs voor beste buitenlandse actrice in Black Swan.

Tot slot kreeg Hans Kemna, een van de eerste Nederlandse casting-directors een Ere Rembrandt Award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse filmbranche.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen