ANP23 apr '12 10:05Aangepast op 23 apr '12 16:34

Nederlandse rente loopt op

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers hebben maandag negatief gereageerd op het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis. De rente op 10-jarige staatsobligaties liep op, een indicatie dat het duurder wordt voor Nederland om geld te lenen.

De rente op Nederlandse 10-jarige leningen liep op tot 2,43 procent. Vrijdag stond de rente op ongeveer 2,3 procent. Het verschil met de rente op Duitse obligaties klom tot bijna 78 basispunten (0,78 procentpunt). Dat is ruimschoots het hoogste niveau van dit jaar.

De rente en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in de betreffende staatsleningen en maakt het duurder voor een land om geld te lenen.

Mislukte onderhandelingen

Beleggers reageerden op de mislukte onderhandelingen in het Catshuis. Daardoor blijft het nog een lange tijd onzeker hoe Nederland ervoor gaat zorgen dat het overheidstekort weer aan de Europese normen voldoet.

Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten maandagochtend bezig. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland liep op tot 1,47 procentpunt. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van het jaar.

François Hollande

In Frankrijk won de socialistische kandidaat François Hollande zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Beleggers toonden maandag alleen vertrouwen in Duitse obligaties, waarvan de rente daalde tot 1,66 procent. De Spaanse rente klom opnieuw tot iets hoger dan 6 procent. De Italiaanse rente steeg naar 5,75 procent.

Gerelateerde artikelen