ANP10 mei '12 08:05Aangepast op 10 mei '12 08:33

'AEX opent vlak'

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal donderdag waarschijnlijk vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers zullen hun blik gericht houden op de politieke ontwikkelingen in Griekenland en de financiële problemen in Spanje. Ook zullen veel bedrijven de kwartaalcijfers bekendmaken.

,,We krijgen een vlakke opening van de AEX met een negatieve ondertoon. Griekenland zinkt steeds dieper in het moeras en in Spanje heeft de overheid de bank Bankia moeten redden. Ook vielen de handelscijfers uit China tegen. Al met al een cocktail van negatieve berichten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Griekenland is de tweede poging om een regering te formeren mislukt. De radicaal linkse leider Alexis Tsipras heeft geen akkoord bereikt met de socialistische partij Pasok. Nu krijgt Pasok een kans om een regering te vormen.

Nieuwe maatregelen

Spanje haalt zijn begrotingsdoelstellingen in 2012 en 2013 niet, tenzij het land nieuwe bezuinigingsmaatregelen neemt. Dat zegt de Europese Commissie in een economisch rapport over de 27 landen van de Europese Unie, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Aegon opende voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. De verzekeraar wist aanzienlijk meer winst te boeken dan een jaar eerder. De onverwacht sterke winstgroei kwam door belastingmeevallers en een hogere waardering van bezittingen.

China

In Amsterdam krijgt de beurs ook de resultaten van staalbedrijf ArcelorMittal, baggeraar Boskalis, vastgoedfonds Corio, verzekeraar Delta Lloyd en de bouwbedrijven BAM en Heijmans te verwerken.Roestvrijstaalproducent Aperam opende woensdag nabeurs al de boeken over het afgelopen kwartaal.

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend verliezen zien. De stemming werd daarbij gedrukt door een forse daling van de Chinese export en import in april. In Tokio sloot de Nikkei 0,4 procent lager.

Verlies

In New York eindigden de Amerikaanse effectenbeurzen woensdag lager. De aanhoudende onzekerheid over de politieke situatie in Griekenland hield de markt in zijn greep. De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 12.835,06 punten. De Amerikaanse hoofdgraadmeter boekte daarmee de zesde verliesbeurt op rij. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1354,58 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 2934,71 punten.

De Griekse politieke impasse woog eerder op de dag ook op de Europese aandelenmarkten. In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,2 procent lager op 300,07 punten. De MidKap-index verloor 1,5 procent tot 490,28 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden respectievelijk 0,4 en 0,2 procent. Frankfurt steeg daarentegen met 0,4 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2949 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 96,69 dollar per vat en Brentolie daalde 0,3 procent tot 112,89 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen