ANP5 mrt '12 05:28

Beraad over miljardenbezuinigingen van start

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Onderhandelaars van VVD, CDA en PVV beginnen maandag hun gesprekken over extra bezuinigingen, die mogelijk oplopen tot boven de 10 miljard euro.

Vorige week bleek uit nieuwe voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat het begrotingstekort volgend jaar naar verwachting uitkomt op 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook in de jaren erna blijft volgens de huidige inzichten het tekort boven de in Europa toegestane grens van 3 procent.

Voor premier Mark Rutte reden om de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV naar het Catshuis te halen om te besluiten over extra ingrepen. Namens de VVD zitten Rutte en fractievoorzitter Stef Blok aan tafel. Voor het CDA is dat vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, namens de PVV is dat fractievoorzitter Geert Wilders en vicefractievoorzitter Fleur Agema.

Minimaal 3 weken zijn uitgetrokken voor de onderhandelingen. De partijen hebben afgesproken gedurende de onderhandelingen geen mededelingen te doen. Maandag voorafgaand aan het eerste overleg zullen Rutte, Verhagen en Wilders wel een korte toelichting geven.

Gerelateerde artikelen