ANP15 feb '12 11:09Aangepast op 15 feb '12 11:30

Fortis en oud-topmannen misleidden beleggers

UTRECHT (AFN) - Fortis, de oud-topman en voormalig financiële baas hebben beleggers misleid met onjuiste informatie over de solvabiliteit van de onderneming. De Fortistop gaf meerdere malen een rooskleuriger beeld van de financiële situatie dan daadwerkelijk het geval was. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag geoordeeld.

Een groep beleggers was bij de rechtbank een procedure begonnen. Ze zeggen dat ze schade hebben geleden. Daarover oordeelde de rechtbank echter niet. De beleggers moeten daarover nog een zogeheten schadestaatprocedure voeren.

Het oordeel van de rechter omvat de periode tussen 22 mei en 26 juni 2008. Fortis moest de solvabiliteit versterken met het oog op de integratie van het in 2007 overgenomen gedeelte van ABN Amro. De solvabiliteit zegt iets over de mate waarin een bedrijf financiële verplichtingen kan nakomen.

Fortis liet herhaaldelijk weten geen nieuwe aandelen te willen uitgeven en het dividendbeleid niet te willen veranderen. Uiteindelijk gebeurde dat op 26 juni 2008 toch. De onderneming had volgens de beleggers eerder juiste informatie moeten geven over de verslechtering van de solvabiliteit en de rechter gaf hun daarin gelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen