ANP29 nov '12 08:07Aangepast op 29 nov '12 08:38

'Amsterdamse beurs opent hoger'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal donderdag naar verwachting hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. Beleggers blijven moed putten uit de hoop op eenbegrotingsdeal in de Verenigde Staten.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten hoger in navolging van het late herstel op Wall Street. De markt blijft in het teken staan van de fiscal cliff. Het sentiment is ten goede gekeerd nadat president Obama liet weten voor kerst een begrotingsdeal te verwachten. De stemming blijft echter wel volatiel. Verder wordt het een drukke dag met een hoop belangrijke macrocijfers uit Europa en de Verenigde Staten", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Amerikaanse president sprak woensdag de hoop uit om voor kerst een akkoord te bereiken over de aanpak van de Amerikaanse schuldenlast. Eerder op de dag liet John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, al weten erop te vertrouwen dat een compromis kan worden bereikt.

Investeren en groeien

Ahold kondigde aan zijn kostenbesparingsprogramma uit te breiden. In plaats van de eerder aangekondigde 350 miljoen euro wil het supermarktconcern nu 600 miljoen euro besparen. Door dieper te snijden in de kosten wil Ahold meer ruimte vrijmaken om te investeren en te groeien.

Voedingsmiddelenconcern Wessanen liet weten een omvangrijke reorganisatie door te voeren, waarbij in totaal 300 banen in Europa verdwijnen. In het Nederlandse Deurne gaat de Favory-fabriek in maart 2013 sluiten, waarbij 110 banen worden geschrapt. Door de hele Wessanen-organisatie heen verdwijnen nog eens 190 werkplekken, onder meer op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Begrotingstekort

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag zien in navolging van de hogere slotstanden in New York en Europa. De Nikkei in Tokio sloot 1 procent hoger en hervatte daarmee de opmars van de afgelopen weken.

Op Wall Street en in Europa overheerste woensdag de hoop dat Amerikaanse politici het eens worden over de aanpak van het gapende begrotingstekort. Daarmee zou de zogenoemde 'fiscal cliff', waarbij automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen het economische herstel in gevaar brengen, kunnen worden voorkomen.

Euro

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 12.985,11 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg eveneens 0,8 procent tot 1409,93 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom ook 0,8 procent tot 2991,78 punten.

In Amsterdam sloot de AEX 0,4 procent hoger op 334,28 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 520,12 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,1 tot 0,4 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,2948 dollar waard, tegen 1,2925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 86,72 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.

Gerelateerde artikelen