ANP23 nov '12 09:31

NMa: regulering tarieven levert 7 miljard op

DEN HAAG (AFN) - Het reguleren van de energietarieven van netbeheerders door de NMa heeft de consument en het bedrijfsleven ruim 7 miljard euro aan besparingen opgeleverd in de periode 2000-2011. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit vrijdag bekendgemaakt op basis van eigen onderzoek.

In die periode gingen de kosten voor huishoudens omlaag van 330 euro per jaar tot 305 euro. ,,Zonder regulering waren deze kosten zeker omhoog gegaan'', aldus de toezichthouder. De kosten van de netbeheerders maken 15 procent uit van de totale energierekening.

De NMa stelt de maximum tarieven die netbeheerders in rekening mogen brengen voor het transport van elektriciteit ieder jaar opnieuw vast.

De grote netbeheerders in Nederland zijn Liander, Stedin, Enexis, Delta en TenneT. De tariefsregulering staat de bedrijfsvoering van de elektriciteitsnetbeheerders volgens de NMa niet in de weg. ,,De netbeheerders zijn financieel gezond en hebben ondanks dalende winsten voldoende ruimte voor investeringen'', aldus de mededingingsautoriteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen