ANP10 mei '12 15:51Aangepast op 10 mei '12 16:08

Hollande pikt ontslagen niet zomaar

EPA
EPA

PARIJS (AFN) - De nieuwgekozen Franse president François Hollande is van plan snel werk te maken van zijn verkiezingsbelofte om gezonde ondernemingen aan te pakken die werknemers willen ontslaan. Hij zal het gevecht aangaan met grote werkgevers zoals General Motors om ze te dwingen een ,, meer ethische'' benadering te kiezen bij ontslagplannen. Dat zei zijn adviseur Michel Sapin donderdag.

De socialist Hollande, die zondag Nicolas Sarkozy versloeg bij de Franse presidentsverkiezingen, wordt dinsdag geïnstalleerd als president van Frankrijk.

Tijdens zijn verkiezingscampagne stelde hij al boetes in het vooruitzicht voor rendabele bedrijven die ontslagen aankondigen met als enig doel de prijs van hun aandeel te verbeteren.

Extreem duur

Sapin, die wordt genoemd als de nieuwe premier of minister van Financiën, zei in een vraaggesprek met de Franse radio dat het doel is het ,,extreem duur'' te maken om werknemers te ontslaan alleen maar om de beurswaarde op te krikken.

Hollande wil haast maken met de maatregelen, nu bij een aantal grote bedrijven in Frankrijk massaontslagen dreigen. GM liet woensdag weten de sluiting van een fabriek in Straatsburg te overwegen en verder is onder meer de verwachting dat supermarktconcern Carrefour nog deze week 3000 ontslagen zal aankondigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen