ANP24 aug '12 11:46

Beurzen opnieuw omlaag

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven terughoudend door de sombere economische vooruitzichten. Ook wordt gewacht op de ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Antonis Samaras.

,,Aangezien Samaras vrijdag waarschijnlijk tegen een muur van weerstand oploopt in Berlijn, zullen de gesprekken over een 'Grexit' mogelijk weer terugkeren in de markt. Beleggers zullen met het weekeinde voor de deur dan ook geen risico's meer nemen", stelde Mike McCudden, hoofd van de derivatenhandel bij Interactive Investor, tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 329,03 punten. De MidKap-index daalde 0,6procent tot 505,90 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,3 procent.

Samaras

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier spraken Griekenland donderdag streng toe voor aanvang van hun ontmoetingen met de Griekse premier. Merkel gaat vrijdag in gesprek met Samaras, die deze week een charmeoffensief houdt om uitstel te krijgen voor de afgesproken bezuinigingen en hervormingen. Zaterdag gaat Samaras op bezoek bij Hollande.

In de AEX stonden staalbedrijf ArcelorMittal en bank en verzekeraar ING onderaan met verliezen van 2,1 procent. Grootste stijger was dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore met een winst van 1,7 procent.

Vopak

In de MidKap was Vopak de grootste stijger met een winst van 1,2 procent. Het tankopslagbedrijf zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 37 procent stijgen. Daarnaast verwacht het bedrijf zijn winstdoelstelling voor 2013 al dit jaar te kunnen realiseren.

De bouwbedrijven BAM en Heijmans waren de grootste dalers onder de middelgrote fondsen met verliezen van 4,1 en 3,4 procent. De niet-beursgenoteerde concurrent VolkerWessels liet weten 300 banen te schrappen als gevolg van de slecht draaiende economie en huizenmarkt. BAM verloor donderdag ook al ruim 4 procent na tegenvallende bedrijfsresultaten.

De euro was 1,2518 dollar waard, tegen 1,2575 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,87 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 114,74 dollar.

Gerelateerde artikelen