ANP10 aug '12 09:50Aangepast op 10 aug '12 10:24

Groei internationale handel neemt af

DEN HAAG (AFN) - Zowel de export als de import is in juni minder hard gegroeid ten opzichte van een maand eerder. De uitvoer van goederen is in juni 4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder, terwijl in mei nog een toename van bijna 9 procent was te zien. Het volume van de invoer was in juni bijna 3 procent groter ten opzichte van een jaar eerder, tegen een plus van 6 procent in mei.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De waarde van ingevoerde spullen groeide in juni met bijna 6 procent tot 32,1 miljard euro. De waarde van de goederenuitvoer bedroeg in juni 35,9 miljard euro. Dat is bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Net als in eerdere maanden nam de waarde van de export naar niet EU-landen veel sterker toe dan naar Europese lidstaten.

Het handelsoverschot door de hogere uitvoer dan invoer in juni bedroeg 3,7 miljard euro. Dat is 0,9 miljard meer dan in dezelfde maand in 2011. Dit jaar had juni wel een werkdag meer dan vorig jaar.

Ruilvoet

Verder is een verslechtering te zien in de zogeheten ruilvoet; ofwel de verhouding tussen de prijzen van goederen die worden geïmporteerd en geëxporteerd. De prijzen van de spullen die Nederland werden ingevoerd, stegen in juni met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is meer dan prijsstijging die te zien was bij de verkochte producten aan het buitenland. De uitvoerprijzen gingen 0,7 procent omhoog.

Net als in mei was in juni bij de export nog een forse stijging te zien van de waarde van grondstoffen en minerale brandstoffen. Ook de import van machines en transportmiddelen kende een sterke toename volgens het CBS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen