ANP29 mrt '12 07:54Aangepast op 29 mrt '12 08:38

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal donderdag licht lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen in navolging van de negatieve stemming in New York en Azië. Beleggers blijven bezorgd over de staat van de wereldeconomie en besluiten hun winsten te verzilveren.

,,De AEX opent rond 1 punt lager. Er is een gebrek aan koopactiviteit aan het einde van een sterk beurskwartaal. We zien een duidelijk afkoeling van de sterke rally. Door gebrek aan richtinggevend nieuws worden winsten genomen. We zitten even in een periode van bezinning. In Azië staan de grondstofbedrijven onder druk door een daling van de metaalprijzen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam reageert postbedrijf PostNL mogelijk op een positief rapport van ING. Analisten van ING Equity Research zijn het volgen van het aandeel PostNL begonnen met een buy-advies. Het aandeel biedt volgens ING een aantrekkelijk rendement.

Verre Oosten

Handelsonderneming Reesink liet donderdag weten dat de omzet in 2011 is afgenomen, onder meer door herstructureringen bij de doe-het-zelfactiviteiten. Bij het zogenoemde Groene Segment nam de omzet juist toe. Het concern wil in 2012 groeien via overnames en is momenteel in gesprek met een aantal ,,interessante'' partijen.

In het Verre Oosten verloren de beurzen donderdag opnieuw terrein in navolging van de verliezen in New York. De daling werd geleid door de metaalbedrijven en de energieproducenten. In Tokio sloot de Nikkei 0,7 procent lager. De Japanse beurs stevent nog altijd af op het beste eerste kwartaal in 24 jaar tijd.

Wall Street

Wall Street eindigde woensdag met verlies. De mineurstemming werd ingegeven door een tegenvallend aantal orders voor duurzame goederen en een flinke daling van de olieprijzen. Vooral grondstofgerelateerde bedrijven werden van de hand gedaan.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 13.126,21 punten. De S&P 500 daalde ook 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor eveneens 0,5 procent.

Europese aandelenbeurzen

De Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag ook in mineur. In Amsterdam eindigde de AEX-index 1 procent lager op 325,62 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 545,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 1 tot 1,1 procent in.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3340 dollar waard, tegen 1,3290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 105,35 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 124,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen