ANP20 nov '12 09:55Aangepast op 20 nov '12 13:26

Consument nog veel somberder

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Consumenten waren begin november veel negatiever over de toekomstige economie en over hun toekomstige financiële situatie dan in oktober. Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De indicator van het consumentenvertrouwen daalde 5 punten en kwam uit op -37. Daarmee is het vertrouwen erg laag. Het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar komt uit op ongeveer -8. Consumenten waren vooral over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden stukken somberder dan vorige maand. Deze indicator verslechterde 12 punten en kwam uit op -32, de laagste stand ooit.

Daar staat tegenover dat de stemming over de eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden is verbeterd. Over het doen van duurzame aankopen zoals meubelen of een wasmachine was de consument ook minder pessimistisch dan een maand eerder. Maar per saldo veranderde de koopbereidheid vrijwel niet. Deze indicator daalde 1 punt en kwam uit op -25.

Nog somberder

Het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS vindt altijd in de eerste tien werkdagen van een maand plaats. Huishoudens worden dan telefonisch geïnterviewd over hun verwachtingen over de economie, hun eigen situatie en hun aankoopgedrag.

Voor de zomer zagen consumenten het nog een stuk somberder in. In juni daalde het consumentenvertrouwen tot een historisch dieptepunt van -40. Daarmee was het vertrouwen terug op het laagste niveau in bijna 10 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen