ANP15 dec '12 07:27

'Geen groots akkoord over aanpak crisis'

DEN HAAG (AFN) - Een groots akkoord over de aanpak van de crisis ligt niet voor de hand. Dat zegt SER-voorzitter Wiebe Draijer zaterdag in een gesprek met Trouw. Hij ziet niet opnieuw een Akkoord van Wassenaar tot stand komen. ,,Wassenaar was een akkoord op hoofdlijnen. Er is nu vooral behoefte aan concrete deelplannen.''

Draijer ziet grote verschillen met 1982. ,,Vakbonden, politiek en werkgeversorganisaties stonden toen in hun kracht. Nu moeten zij vertrouwen herwinnen, zich opnieuw uitvinden, uitzoeken hoe je verbindingen legt tussen mensen." Volgens hem zijn de tijden fundamenteel veranderd. ,,Nederlanders willen vandaag de dag meer inspraak, duidelijkheid, snelheid en transparantie.'' In vergelijking met 1982 zijn er nu volgens Draijer ook vernieuwingen nodig. Hij noemt de pensioenen, de woningmarkt, de balansen van banken en overheid,privéschuldenen hypotheken.

Hij zegt dat in al die zaken een ,,vertrouwenscomponent'' zit. ,,Vertrouwen bij consumenten, bij ondernemers om te investeren, mensen aan te nemen, bij banken om krediet te verlenen." Draijer vindt het van belang dat vertrouwen een slinger te geven.

In het Akkoord van Wassenaar maakten in 1982 sociale partners en kabinet afspraken om de economische malaise tegen te gaan. De Nederlandse economie leefde daarna op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen