ANP8 feb '12 01:18Aangepast op 8 feb '12 05:19

Argentinië naar VN om Britse prins in uniform

Prins William in uniform, archieffoto: juni 2011. EPA
Prins William in uniform, archieffoto: juni 2011. EPA

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië gaat zich bij de Verenigde Naties beklagen over de Britse 'militarisering' van de Falklandeilanden voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. President Cristina Kirchner zei dinsdag dat de Britten ,,de internationale veiligheid bedreigen''. De Argentijnen voelen zich zeer geprovoceerd door de komst van de Britse prins William in legeruniform en een hypermodern Brits oorlogsschip naar de Malvinas, zoals zij de eilanden noemen.

William, die helikopterpiloot is in het Britse leger, verblijft momenteel op de eilandengroep om er een training te volgen. Kirchner had hem ,,liever in burgerlijke kledij zien komen'', zei ze in een toespraak.

Oorlog

De Falklands horen sinds 1833 bij Groot-Brittannië, maar Argentinië claimt de eilandengroep ook al tijden. De Malvinas zijn volgens de Argentijnen een koloniale erfenis van de Spanjaarden. In 1982 probeerden de generaals die toen nog in het Zuid-Amerikaanse land aan de macht waren de eilanden te veroveren. De invasie liep echter slecht af voor de junta: na twee maanden moesten de Argentijnse troepen zich gewonnen geven. Korte tijd later was het, mede door de verloren oorlog, ook gedaan met de junta zelf.

Op de eilanden wonen ongeveer drieduizend mensen, van wie het grote merendeel Brits is.

Gerelateerde artikelen