ANP11 jun '12 11:29

Kredietwaardigheid bedrijven daalt tot record

AMSTERDAM (AFN) - De kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is verslechterd tot een historisch dieptepunt. Dat heeft financieel onderzoeksbureau Graydon maandag becijferd in een rapport.

De beoordeling van de kredietwaardigheid van alle bedrijven in Nederland daalde van gemiddeld 'A' naar 'BBB'. ,,Sinds het officiële begin van de crisis, eind 2008, is de kredietwaardigheid van de Nederlandse bedrijven kwartaal na kwartaal gedaald'', aldus Graydon.

De kredietwaardigheid verslechterde vooral bij financiële instellingen en verzekeraars, met een daling van 9,5 procent. Bij de voeding- en genotmiddelenbranche bedroeg de achteruitgang 6,2 procent.

Rente

Hoe lager de kredietwaardering van een bedrijf, hoe meer rente er in de regel neergeteld moet worden om geld te kunnen lenen.

Volgens Graydon is de daling van de kredietwaardigheid van het bedrijfsleven in lijn met de economische neergang die Nederland momenteel doormaakt en de structurele stijging van het aantal faillissementen. ,,Wij moeten ons in Nederland stevig gaan bezig houden met het herstel van vertrouwen, dit is de sleutel tot het openzetten van de kredietverlening aan bedrijven en het stimuleren van de consumptie'', aldus de kredietbeoordelaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen