ANP11 apr '12 17:48Aangepast op 11 apr '12 18:19

Licht herstel op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten hebben woensdag iets van de stevige koersverliezen van de afgelopen dagen goedgemaakt. Koopjesjagers raapten vooral aandelen in fors afgestrafte banken enmijnbouwbedrijven op. Beter dan verwachte cijfers van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa en dalende rentes op Spaans en Italiaans staatspapier hielpen een handje.

De herstel bleek echter fragiel want in het laatste handelsuur liepen de koerswinsten nog flink terug. De AEX-hoofdindex in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 307,77 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 514,41 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,6 tot 1 procent.

In de AEX voerden de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal en bank en verzekeraar ING de stijgers aan met winsten van 2,6 tot 3,7 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de sterkste daler met een verlies van 1,9 procent, na een adviesverlaging door Société Générale. Het aandeel verloor dinsdag al 11,7 procent als gevolg van een intern onderzoek naar mogelijke ongepaste handelspraktijken.

Arcadis

In de MidKap klom Arcadis 6,1 procent. Het advies- en ingenieursbureau neemt Davis Langdon & Seah over, een adviesbureau dat diensten levert in heel Azië.

In Helsinki ging Nokia bijna 15 procent onderuit na een winstalarm. Het Finse mobieltjesbedrijf verwacht in het eerste en tweede kwartaal verlies te lijden. Nokia heeft moeite om op de smartphonemarkt te concurreren met rivalen als Apple en Samsung. In Frankfurt klom BMW 2,8 procent. De Duitse automaker heeft in maart een recordaantal auto's verkocht. BMW beleefde daarmee ook de beste start van een jaar in zijn historie.

De euro was 1,3110 dollar waard, tegen 1,3079 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 102,62 dollar per vat en Brentolie steeg 0,4 procent tot 120,39 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen