ANP29 okt '12 13:55Aangepast op 29 okt '12 14:27

Franse onderzoek naar Libor-manipulatie

PARIJS (AFN) - In Frankrijk is een justitieel onderzoek geopend naar de manipulatie met het Libor-rentetarief. Dat meldden bronnen rond de Franse justitie. Het onderzoek, dat al eind september zou zijn opgestart, sluit aan op de onderzoeken die al in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten naar aanleiding van het rente-schandaal zijn ingesteld.

De Franse justitie reageerde op een klacht van een aandeelhouder van de bank Societé Générale, zo meldden de bronnen. In de klacht zouden ook nog andere grote banken worden genoemd.

Groot-Brittannië en Verenigde Staten nemen al circa 16 banken onder de loep die mogelijk hebben deelgenomen aan de fraude met het rentetarief. Libor is een belangrijk rentetarief dat gebruikt wordt in het handelsverkeer tussen financiële instellingen onderling. Op dat tarief worden ook andere rentetarieven gebaseerd. Libor komt tot stand aan de hand van tarieven die een selecte groep grote banken zelf opgeeft.

Gesjoemel met het tarief kwam eerder dit jaar aan het licht. De Britse bank Barclays kreeg al in juni hoge boetes opgelegd vanwege fraude.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen