ANP27 jan '12 10:32

Vooruitblik: Weinig nieuws bij Philips

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Philips opent maandagochtend 30 januari de boeken, maar gaf op 10 januari al een vrij gedetailleerde winstwaarschuwing vanwege zwakte in Europa. Maandag worden er dan ook niet al te grote verassingen verwacht. Waarschijnlijk zal het bedrijf weinig concrete verwachtingen over 2012 kunnen geven en zal topman Frans van Houten zich met name richten op de doelen voor 2013.

Het bedrijf zei begin januari dat de concernomzet in het vierde kwartaal middelhoge eencijferige vergelijkbare groei zal laten zien, in vergelijking met dezelfde periode in 2010. Aangezien er activiteiten zijn verkocht in 2011, zal de totale omzet dalen. Analisten rekenen gemiddeld op een omzetdaling op jaarbasis van 10,3 procent.

De gerapporteerde ebita zal volgens Philips rond de 500 miljoen euro uitkomen, ten opzichte van 873 miljoen euro eind 2010. De ebita-marge daalt tot 7 à 8 procent. Alle cijfers zijn exclusief de televisietak, dat als beëindigde activiteit geldt.

2013

In 2013 rekent het bedrijf op een omzetgroei van 4 à 6 procent, een gerapporteerde ebita-marge van 10 à 12 procent en een rendement op geïnvesteerd vermogen van 12 tot 14 procent.

Philips had in het vierde kwartaal onder meer last van tegenvallende omzet voor de Healthcare-divisie, vooral omdat ziekenhuizen in Europa hun orders uitstellen. Bij de lichttak heeft het bedrijf last van prijsdruk en een beperkte doorstroming van de voorraden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen