ANP19 apr '12 08:04Aangepast op 19 apr '12 11:46

'Cijfers Akzo overwegend positief'

AMSTERDAM (AFN) - De cijfers die AkzoNobel donderdag naar buiten bracht over het eerste kwartaal zijn volgens analist Mark van der Geest van ABN Amro per saldo positief.

,,Het belangrijkste is dat de ebitda beter is dan verwacht, die zit 5 procent boven consensus.'' De positieve verrassing was volgens hem onder meer afkomstig van Performance Coatings. De probleemdivisie decoratieve verven was in lijn.

Een negatieve factor is de nettowinst, die onder consensus uitkwam. ,,Voor ons was dit cijfer in lijn'', aldus Van der Geest.

Cash

Verder was er sprake van een explosie van de nettoschuld van 1,9 miljard euro eind 2011 tot 2,9 miljard euro. ,,Dat is werkkapitaalgerelateerd en heeft te maken met het seizoen. In het eerste kwartaal gaat er veel cash uit, onder meer vanwege pensioenbetalingen. Bovendien is het een zwak verfseizoen.'' Van der Geest had wel rekening gehouden met een stijging van 8 ton van het werkkapitaal.

AkzoNobel gaf geen prognose voor de rest van het jaar. ,,Dat had ik ook niet verwacht na drie winstwaarschuwingen in 2011'', zei Van der Geest.

Eenmalige lasten

Ook analist Micha Tiekink van Rabobank is positief over de cijfers die AkzoNobel naar buiten bracht. ,,Gegeven de moeilijke economische omstandigheden is de ontwikkeling van de ebitda beter dan verwacht.'' De val van de nettowinst is voor een belangrijk deel ook het gevolg van eenmalige lasten, aldus Tiekink.

De analist maakt zich verder weinig zorgen over de ontwikkelingen in China. ,,Er zitten verschillen binnen het land en een afzwakking is niet overwacht. Als je naar Azië als geheel kijkt, was het beter.''

Beleggers leken het met de analisten eens te zijn. Het aandeel AkzoNobel noteerde rond 11.30 uur 1,2 procent hoger op 43,64 euro. De AEX stond 0,7 procent hoger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen