ANP10 aug '12 13:27

Marine ruimt mijn bij Westerschelde

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marine heeft vrijdag in de Wielingen, de druk bevaren westelijke hoofdgeul naar de Westerschelde, een zware zeemijn tot ontploffing gebracht. De mijn vormde een direct gevaar voor de scheepvaart.

Het bestaan van de mijn was donderdag gemeld door een visserskotter, die het explosief had opgevist en weer overboord had geplaatst. De mijnenjager Hr.Ms. Willemstad vond de mijn vrijdagochtend met behulp van de sonar.

Het gaat om een Duitse mijn van het type GC, volgens de marine een van de meest beruchte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Mijnen uit die tijd kunnen nog altijd ontploffen. In 2005 kwamen drie opvarenden van een Nederlandse kotter om toen een vliegtuigbom op het dek ontplofte.

De mijn die uit de Wielingen is gevist vormde volgens de marine een gevaar voor de vele schepen van en naar Antwerpen. ,,Deze mijn is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. Dus een direct gevaar voor de scheepvaart in deze drukbevaren route'', aldus de commandant van de mijnenjager, luitenant-ter-zee 1 Michel Woltman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen