ANP15 aug '12 11:58

Beurzen tonen weinig beweging

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Veel marktpartijen zijn op vakantie en er worden weinig nieuwe posities ingenomen. Beleggers wachten eerst af op wat de centrale banken mogelijk in september zullen gaan doen.

,,De markten zijn aan het zoeken en blijven heen en weer springen in afwachting van mogelijke acties van de centrale banken. Dat zal waarschijnlijk de komende 2 weken wel zo blijven. In Amsterdam laat KPN een verrassende daling zien. Blijkbaar had de markt gehoopt dat er een goede prijs voor Base zou komen. Het is echter goed dat ze het niet verkopen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 332,38 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 503,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent.

Griekenland

Volgens de Britse krant Financial Times wil Griekenland 2 jaar langer de tijd krijgen om de bezuinigingen door te voeren die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Griekenland moet de komende 2 jaar voor nog eens 11,5 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren om aan de voorwaarden voor de noodsteun te voldoen. De Griekse regering zou die operatie nu over 4 jaar willen uitstrijken.

In de AEX verloor KPN 1,3 procent. Het telecomconcern staakt de pogingen om zijn Belgische dochteronderneming Base te verkopen. Door de problemen op de financiële markten is het volgens KPN niet mogelijk om een goede prijs te krijgen voor Base. Analisten vermoeden dat de nieuwe grootaandeelhouder van KPN, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, geen voorstander was van de verkoop van Base.

Schikking

In Londen klom Standard Chartered 4,8 procent. De Britse bank heeft een schikking getroffen met de New Yorkse toezichthouder naar aanleiding van de beschuldiging dat de bank in het geheim zaken heeft gedaan met Iran. Standard Chartered betaalt circa 275 miljoen euro om juridische vervolging te voorkomen.

Carlsberg won in Kopenhagen 0,8 procent en herstelde daarmee van een eerder koersverlies. De Deense bierbrouwer boekte in het tweede kwartaal minder winst dan verwacht. Het natte weer in West-Europa zette de bierverkoop onder druk. Voor het gehele jaar handhaafde de brouwer wel zijn winstprognose.

De euro was 1,2279 dollar waard, tegen 1,2330 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 93,15 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 113,79 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen