ANP6 mei '12 07:54

Honderden bij herdenkingsmis Pim Fortuyn

ROTTERDAM (ANP) - Enkele honderden mensen hebben zondagmorgen in Rotterdam de herdenkingsmis in de Laurentiuskathedraal voor de overleden Pim Fortuyn bezocht. Verscheidene sprekers stonden stil bij de waarde die de 10 jaar geleden vermoorde politicus voor de samenleving had.

Een van de sprekers was de broer van de politicus, Simon Fortuyn. Oud-partijgenoot, Ronald Sörensen, van Leefbaar Rotterdam droeg een gedicht voor van wijlen Gerard Reve.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelde dat na de dood van Fortuyn Rotterdam het centrum van nationale rouw werd. ,,Hier woonde hij, uit deze stad haalde hij zijn inspiratie. En hier was het verdriet om zijn dood het grootst.''

Symposium

De speciale herdenkingsdag in Rotterdam gaat zondag verder met onder meer een symposium in het stadhuis. Daar staan vooral de ideeën van de oud-politicus en de invloed daarvan op de samenleving centraal. Het thema is De verweesde samenleving, naar Fortuyns gelijknamige boek.

Later op de dag wordt een deel van de Korte Hoogstraat in de Rotterdamse binnenstad tot de Pim Fortuynplaats omgedoopt. Hier staat sinds 2003 al een borstbeeld van hem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen