ANP26 mrt '12 09:54Aangepast op 26 mrt '12 15:21

Japan: Google moet stoppen met 'invullen'

EPA
EPA

TOKIO (ANP) - Een Japanse rechtbank heeft Google opgedragen om bepaalde termen te verwijderen uit de zogenoemde autocomplete functie, waarbij de zoekresultaten verder worden 'ingevuld' na een of meerdere getypte woorden. De rechtbank oordeelde in de zaak van een man die zich in zijn privacy aangetast voelt, omdat de Google-functie hem verbindt aan misdaden die hij niet heeft begaan.

Bij het intikken van de naam van de Japanse man suggereert Google nog een aanvulling, waardoor de persoon betrokken lijkt te zijn geweest bij een reeks misdaden. Hierdoor heeft hij de afgelopen jaren problemen gehad bij het vinden van een baan. De man heeft waarschijnlijk dezelfde naam als de echte crimineel.

De man heeft eerder bij Google al gevraagd om de betreffende link weg te halen, maar volgens Google is de privacy van de persoon niet in het geding, omdat de zoekresultaten automatisch worden gegenereerd.

Google liet maandag weten zich te beraden op de rechterlijke uitspraak. De onderneming valt in principe niet onder het Japanse rechtssysteem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen