ANP19 nov '12 23:37Aangepast op 20 nov '12 00:08

Moody's verlaagt kredietwaardigheid Frankrijk

EPA
EPA

FRANKFURT (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje verlaagd. Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1. De vooruitzichten blijven negatief. Dit heeft Moody's maandagavond bekendgemaakt.

De beslissing komt nadat Moody's op 13 februari al met een ,,negatief vooruitzicht'' kwam over de Franse kredietwaardigheid. Dit met het oog op de impact van het verhoogde risico van een Grieks vertrek uit de eurozone, de groeiende kans op collectieve ondersteuning voor andere eurozonegebieden en de vastgelopen economische groei.

Moody's oordeelt dat de vooruitzichten van de economische groei in Frankrijk negatief wordt beïnvloed door een geleidelijk en duurzaam verlies van het concurrentievermogen en de al langer bestaande starheid van de arbeidsmarkt. Verder zijn de budgettaire vooruitzichten van Frankrijk onzeker door de verslechterende economische vooruitzichten. Tenslotte neemt de voorspelbaarheid van de veerkracht van Frankrijk om in de toekomst in het eurogebied schokken op te vangen af, aldus de verklaring.

Moody's was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard and Poor's dat in januari. Fitch handhaafde tot nu een toprating voor Frankrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen