ANP22 nov '12 08:51Aangepast op 22 nov '12 09:36

Fitch neemt Japanse elektronica onder vuur

TOKIO (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch acht de Japanse elektronicagiganten Sony en Panasonic nauwelijks nog kredietwaardig. Fitch verlaagde de status van de leningen van beide bedrijven donderdag tot 'junk'.

De rating van Panasonic werd met twee stappen verlaagd, naar BB, terwijl Sony in een keer drie stappen werd teruggezet (BB-). De vooruitzichten voor beide bedrijven zijn negatief, wat betekent dat de kans op een verdere afwaardering groot is.

Volgens Fitch hebben de ooit toonaangevende Japanse bedrijven hun positie op de internationale markten verspeeld. Panasonic en Sony hebben de slag op de televisiemarkt verloren van hun concurrenten uit Zuid-Korea en Taiwan en hebben bovendien veel last van de sterke yen, die hun producten duur maakt voor de internationale markt.

Panasonic verwacht dit jaar een verlies van 9,6 miljard dollar. Sony voorziet een kleine winst na vier jaar lang verlies te hebben geleden. Beide bedrijven hebben reorganisaties aangekondigd waarbij tienduizenden banen verloren gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen