ANP8 feb '12 09:40

Reckitt Benckiser verzet bakens

LONDEN (AFN) - De Britse fabrikant van consumentenartikelen Reckitt Benckiser heeft vorig jaar meer omzet en winst behaald. Het bedrijf, in Nederland bekend van merken als Air Wick, Calgon, Cillit Bang en Durex, kampt in Europa en Noord-Amerika echter met tragere groei en toenemende concurrentie. Het gaat zijn pijlen meer richten op opkomende markten, zo maakte het woensdag bekend.

Reckitt Benckiser behaalde vorig jaar een omzet van 9,49 miljard pond (11,4 miljard euro), een stijging met 12 procent ten opzichte van 2010. De nettowinst nam met 11 procent toe tot 1,75 miljard pond (2,1 miljard euro). Topman Rakesh Kapoor, die afgelopen september de Nederlander Bart Becht afloste, sprak van ,,wederom een sterk jaar''.

De afgelopen jaren boerde Reckitt Benckiser beter dan zijn concurrenten. Het haalt echter slechts een kwart van zijn omzet in opkomende economieën in Azië en Zuid-Amerika en dat is fors minder dan bijvoorbeeld de Brits-Nederlandse branchegenoot Unilever. Het bedrijf is daardoor relatief kwetsbaar als in Europa of Noord-Amerika de zaken minder gaan.

Gerelateerde artikelen