ANP14 dec '12 22:32

Mineurstemming door cliff en Apple

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen op Wall Street hebben vrijdag de handelsweek uitgeluid met verlies. De slepende onderhandelingen over de Amerikaanse begroting hielden veel beleggers aan de zijlijn. De gematigde ontvangst van de nieuwe iPhone in China zette het aandeel Apple opnieuw onder druk.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 13.135 punten. De S&P 500 stond aan het einde van de handel 0,4 procent lager op 1413 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,7 procent in tot 2971 punten.

Apple verloor 4 procent. Analisten gaven vrijdag aan dat de bestellingen voor de iPhone 5 in China de komende maanden waarschijnlijk tegenvallen. Apple heeft de hoogste beurswaarde van alle Amerikaanse bedrijven. Sinds de koers van het aandeel in september een recordhoogte van 705,07 dollar bereikte, is het echter wel bijna een kwart van zijn waarde kwijtgeraakt.

Alcoa

De Dow Jones werd aangevoerd door Alcoa. Het aluminiumconcern won 1,7 procent, mede dankzij goede berichten over de Chinese industrie. Die groeide deze maand in het sterkste tempo van de afgelopen 14 maanden, waardoor de vraag naar grondstoffen naar verwachting zal toenemen. Ook machinefabrikant Caterpillar profiteerde van het Chinese nieuws en ging met 0,7 procent de handel uit.

In de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen zat ook vrijdag geen schot. Volgens deskundigen wordt de kans dat er nog voor het einde van het jaar een akkoord kan worden gesloten steeds kleiner. Daarmee blijft de dreiging van de 'fiscal cliff' overeind. Zonder akkoord treedt een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem kunnen zetten op de groei van de Amerikaanse economie.

GE

General Electric was lang een van de winnende aandelen, maar eindige uiteindelijk vlak. Het industriële conglomeraat gaf vrijdag aan het dividend met 12 procent te verhogen en voor 10 miljard dollar (7,6 miljard euro) eigen aandelen in te gaan kopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 86,77 dollar. De euro was vrijdagavond 1,3161 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen