ANP9 feb '12 13:22Aangepast op 9 feb '12 14:35

Britse centrale bank laat rente ongemoeid

LONDEN (AFN) - De Britse centrale bank heeft donderdag het rentetarief ongemoeid gelaten op 0,5 procent. Wel verruimde de Bank of England het monetaire steunprogramma met 50 miljard pond om de zwakke Britse economie te steunen.

Dat betekent dat de centrale bank het programma uitbreidt van 275 miljard pond tot 325 miljard pond (389 miljard euro) en voor 50 miljard pond aan obligaties aankoopt met nieuw gedrukt geld.

De Britse bank waarschuwde dat de economische vooruitzichten voor Groot-Brittannië ongewis waren, vooral als gevolg van crisis in de eurozone. Dat is de grootste exportmarkt voor de Britten.

Opleving

In het vierde kwartaal van 2011 kromp de Britse economie met 0,2 procent. Volgens enkele reeds gepubliceerde cijfers zou er in het eerste kwartaal van dit jaar wel weer een lichte opleving kunnen plaatsvinden.

De Britse rente staat al sinds maart 2009 op 0,5 procent. Het financiële steunprogramma van de centrale bank, dat ook wel 'quantative easing' wordt genoemd, loopt, met een enkele onderbreking, ook al meerdere jaren.

Gerelateerde artikelen