ANP8 aug '12 17:48

Beurzen omlaag na sterke opmars

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen staakten woensdag de opmars die de graadmeters in de afgelopen handelsdagen naar de hoogste niveaus in meer dan 4 maanden tijd stuwde. Beleggers namen wat gas terug, in afwachting van nieuwe impulsen die de rally nieuw leven kunnen inblazen. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers van ING.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent (2,28 punten) lager op 332,04 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent (0,78 punt) tot 505,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs noteerden verliezen tot 0,4 procent, Londen won 0,1 procent.

Optimisme over het verloop van de Europese schuldencrisis stuwde de afgelopen dagen de handel. ,,Het sentiment blijft voorzichtig. Beleggers realiseren zich dat er nog altijd heel wat hindernissen overwonnen moeten worden. Investeerders kunnen echter de mogelijke stimuleringsmaatregelen van de centrale banken, en de impact van deze maatregelen op de aandelenmarkten in het verleden, niet negeren'', stelde analist Keith Bowman van Hargreaves Lansdown tegen persbureau Reuters.

Macrocijfers

Donderdag kan een reeks aan Chinese macrocijfers de handel in beweging zetten.

In de AEX zakte ING 1,3 procent. De bank en verzekeraar boekte in het tweede kwartaal bijna een kwart minder winst dan een jaar eerder. De winst viel ook lager uit dan verwacht. De gevolgen van de economische crisis in Europa laten zich volgens het concern steeds meer voelen. ING bouwde zijn posities in Spanje af en moest grotere voorzieningen treffen voor slechte leningen.

Corio

Corio was de sterkste daler in de AEX met een min van 6,8 procent. Het vastgoedfonds bracht teleurstellende halfjaarcijfers naar buiten en verlaagde zijn verwachting voor heel 2012.

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van meer dan 3 procent. Beleggers waren tevreden over de kwartaalcijfers, die de producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur bekendmaakte. Vastgoedinvesteerder Wereldhave stond onderaan met een min van 2,3 procent.

AND

Digitale kaartenmaker AND won in Amsterdam maarliefst 14 procent. Het concern boekte in het afgelopen halfjaar een omzet van 3,4 miljoen euro, bijna drie keer meer dan een jaar geleden.

In Londen won Rio Tinto 2,9 procent. De mijnbouwgigant zag de winst in de eerste helft van 2012 met meer dan een derde dalen als gevolg van lagere prijzen van ijzererts. De onderliggende winst viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

De euro was 1,2365 dollar waard, tegen 1,2420 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 94,24 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 112,91 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen