ANP27 apr '12 15:02

Tweede Kamerverkiezingen op 12 september

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft besloten dat Nederland op 12 september een nieuwe Tweede Kamer kiest. Dat is vrijdag bekendgemaakt door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

De verkiezingen zijn noodzakelijk sinds premier Mark Rutte maandag het ontslag van zijn kabinet aanbood aan koningin Beatrix. Het kabinet besloot daartoe omdat de PVV de gedoogsteun aan de minderheidscombinatie van VVD en CDA had ingetrokken. Dat was het gevolg van het mislukken van het Catshuisberaad vorige week zaterdag waarin VVD, CDA en PVV probeerden het eens te worden over miljardenbezuinigingen en hervormingen van de Nederlandse overheidsfinanciën.

In de Tweede Kamer pleitten begin deze week partijen als de VVD, de PvdA en de SP nog voor verkiezingen voor de zomer, op 26 juni. Maar een grote minderheid in de Kamer was daar op tegen. Uiteindelijk toonde de PvdA zich daarvoor gevoelig en sprak de Kamer een voorkeur uit voor verkiezingen in september. Het besluit over de definitieve datum werd vrijdag door het kabinet genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen