ANP13 aug '12 08:31

D66 wil aantal gemeenten halveren

DEN HAAG (ANP) - D66 wil het aantal gemeenten inperken van ruim 400 tot ongeveer 200. De partij wil van de gemeenten grotere organisaties maken, omdat ze de vele taken die ze overnemen van het Rijk anders niet aan zouden kunnen. Ook wil D66 oudere plannen voor een Randstadprovincie door een fusie van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland eindelijk doorzetten. De andere provincies moeten dan ook samengaan tot grotere landsdelen. Waterschappen en regiobesturen kunnen vervolgens worden opgeheven en ondergebracht bij de landsdelen.

,,We praten nu al decennia over minder bestuur. Nu is het tijd dat we echt een stap vooruit zetten en knopen doorhakken''', aldus Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 maandag. Volgens hem kan tot 2017 met deze plannen 700 miljoen euro worden bespaard op het bestuur in Nederland. Op de langere termijn zou dit kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro per jaar; ofwel 125 euro per huishouden.

,,Nederland is te klein voor zoveel bestuur. Daardoor moeten bestuurders en ambtenaren te veel overleggen en hebben burgers en bedrijven te maken met te veel, soms tegenstrijdige regels. Hierdoor verspillen we elkaars tijd en energie'', zegt Schouw. Maar het gaat hem niet alleen om bezuinigingen. Het verminderen van het bestuur is in zijn ogen steeds meer noodzakelijk met het verschuiven van taken van Den Haag naar de gemeenten, onder meer op het gebied van de sociale zekerheid. Kleine gemeenten moeten volgens hem ,,worden opgeschaald, omdat ze deze taken nauwelijks aankunnen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen