ANP30 mrt '12 13:54

Noodfonds wordt verhoogd

ANP
ANP

KOPENHAGEN (ANP) - Het Europese financiële vangnet voor in problemen geraakte eurolanden wordt opgehoogd tot 800 miljard euro. Dat hebben de ministers van de 17 eurolanden vrijdag in Kopenhagen besloten. Volgens minister Jan Kees de Jager is dit een geloofwaardige brandmuur in de strijd tegen de schuldencrisis. Omgerekend bedraagt het fonds nu 1000 miljard dollar.

Volgens de bewindsman is het versterkte noodfonds geen reden om achterover te leunen voor landen ,,die onder het vergrootglas van de financiële markten liggen''. Begrotingsdiscipline blijft het belangrijkste, benadrukte hij. ,,Het moet niet zo zijn dat een verhoogd noodfonds leidt tot een verminderde inspanning.'' Hij noemde het noodfonds ,,symptoombestrijding, maar noodzakelijk om de financiële markten af te schrikken''. Het draait volgens De Jager om geloofwaardige begrotingen en hervormingen in de Europese landen.

Het financiële vangnet, bestaande uit het tijdelijke en het permanente noodfonds, zou aanvankelijk een maximale capaciteit hebben van 500 miljard euro. De al eerder toegekende gelden aan Griekenland, Ierland en Portugal uit onder meer het tijdelijke noodfonds (EFSF) worden bij de nieuwe 500 miljard euro van het permanente noodfonds (ESM) opgeteld. Daarmee komt de teller uit op meer dan 800 miljard euro voor het totale financiële vangnet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen