ANP24 apr '12 10:30

Staat haalt 2 miljard euro op

AMSTERDAM (AFN) - De eerste veiling van Nederlandse staatsleningen sinds de val van het kabinet is dinsdag zonder problemen verlopen. De Staat haalde 2 miljard euro op en voldeed daarmee aan de eigen doelstelling van 1,5 tot 2,5 miljard euro.

Een 2-jarige lening bracht 1 miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 0,52 procent. Met een 25-jarige lening werd 995 miljoen euro opgehaald. De rente op deze obligaties kwam uit op 2,78 procent.

Dekundigen noemden de veiling positief. ,,Ik ben behoorlijk tevreden'', zei marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. ,,De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.''

Goed resultaat

,,Een goed resultaat onder deze omstandigheden'', concludeerde een obligatiehandelaar, die anoniem wenste te blijven. Vooral de opbrengst op de lange lening was volgens hem een sterk teken.

Lyn-Taylor vond de opbrengst op de lange lening daarentegen mager.,,Maar dat is geen ramp, gezien de grootste onrust voor een Nederlandse obligatieveiling in jaren.''

De obligatieveiling werd internationaal met argusogen bekeken. De uitgifte vormde de eerste test voor Nederland op de financiële markten sinds het mislukte Catshuisoverleg, dat tot omvangrijke bezuinigingen had moeten leiden.

Gerelateerde artikelen