ANP10 aug '12 07:58Aangepast op 10 aug '12 08:52

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal vrijdag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen met verliezen beginnen. Tegenvallende handelscijfers uit China wegen op het sentiment.

,,De AEX begint 1 tot 2 punten lager. De teleurstellende Chinese handelsdata over juli zorgen voor een negatieve stemming. De export viel veel lager uit dan verwacht en ook de import nam af. De groeimotor van de wereld hapert en het blijft de vraag of deze met meer stimuleringsmaatregelen weer op gang kan worden gebracht'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Uit cijfers van de Chinese douane bleek dat de export in juli slechts met 1 procent is gestegen, terwijl de import met 4,7 procent toenam. Economen hadden gerekend op een exportgroei van 8,6 procent en eenimportstijging van 7,3 procent. Het Chinese handelsoverschot daalde daardoor afgelopen maand tot 25,1 miljard dollar, van 31,7 miljard dollar in juni.

Export

De export nam in juni nog met 11,3 procent toe en de invoer klom met 6,3 procent. Volgens economen zijn de tegenvallende handelscijfers een nieuw signaal dat de economische groei in China aan het vertragen is, ondanks inspanningen van de overheid om deze te stimuleren.

Aan het bedrijvenfront bracht Fugro de resultaten naar buiten. De bodemonderzoeker zag de winst in de eerste helft van dit jaar met 15 procent stijgen tot 115,4 miljoen euro en voldeed daarmee aan zijn eigen prognoses.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag overwegend verliezen zien. De stemming werd gedrukt door de onverwachte afname van het Chinese handelsoverschot. In Tokio sloot de Nikkei 1 procent lager. De Japanse beurs wist in de afgelopen week echter 3,9 procent te winnen en boekte daarmee de grootste weekwinst sinds februari dit jaar.

In New York eindigden de Amerikaanse effectenbeurzen donderdag rond de slotstanden van woensdag. Gunstige macrocijfers gaven de handel wat steun. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 13.165,19 punten. De brede S&P 500 steeg 0,58 punt tot 1402,80 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 3018,64 punten.

Euro

De Amsterdamse beurs wist donderdag duidelijk hoger te sluiten, terwijl andere Europese beurzen weinig beweging lieten zien. De AEX-index sloot 0,8 procent hoger op 334,66 punten. Verzekeraar Aegon, diemeevallende kwartaalcijfers publiceerde, voerde de hoofdindex aan.

De MidKap-index won 0,1 procent tot 505,55 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent, terwijl Frankfurt een fractie inleverde. De DAX stond onder druk van een winstwaarschuwing van Commerzbank.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2295 dollar waard, tegen 1,2275 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 93,14 dollar per vat en Brentoliezakte0,4 procent tot 112,82 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen