ANP28 mrt '12 11:31

'Marine Harvest deed tactische zet'

AMSTERDAM (AFN) - De aankondiging van viskweker Marine Harvest dat het bedrijf wellicht een eigen zalmvoerfabriek begint is waarschijnlijk vooral een tactische zet om druk te zetten op leveranciers. Dat stelde analist Gerard Rijk van ING woensdag.

Marine Harvest gaf dinsdag aan een onderzoek naar de haalbaarheid van zo'n fabriek te hebben afgerond. De oprichting daarvan kan op termijn belangrijke gevolgen hebben voor het Nederlandse diervoerbedrijf Nutreco, dat een belangrijke leverancier is van Marine Harvest.

Volgens Rijk is de business case voor een fabriek van Marine Harvest zwak. Hij wijst erop dat het bedrijf een achterstand heeft van 20 tot 30 jaar op bedrijven die nu al actief zijn. Daarnaast acht hij de kans klein dat banken instemmen met de plannen van Marine Harvest, omdat de investering verder druk zet op de schuldpositie van het bedrijf.

Druk

De aankondiging van Marine Harvest kan een middel zijn om druk te zetten op de onderhandelingen met leveranciers, aldus Rijk. De verwachtingen voor de opbrengsten van Nutreco uit visvoer moeten volgens hem daarom wellicht worden verlaagd.

Woensdag om 11.12 uur noteerde Nutreco 1,6 procent hoger op 54,74 euro. Dinsdag ging het aandeel 6 procent onderuit door de berichten over Marine Harvest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen