ANP27 nov '12 08:29Aangepast op 27 nov '12 08:56

Samaras tevreden met Europese deal

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - Het Europese akkoord over de Griekse schuldenlast biedt Griekenland de kans op een nieuwe start. Dat zeiden politici van de Griekse regeringspartijen dinsdag na het nachtelijke overleg over de schuldreductie in Brussel.

,,Het is goed gegaan'', stelde de Griekse premier Antonis Samaras. ,,Morgen begint een nieuwe dag voor alle Grieken.'' De leider van regeringspartij Pasok, Evangelos Venizelos, sprak van een nieuwe start. ,,Nu moeten we het waarmaken.''

Oppositiepartij Syriza was minder positief. ,,Het is een halfbakken compromis, een pleister op de gapende wond van de Griekse schuld'', aldus kamerlid Dimitris Papadimoulis.

Maatregelen

De eurolanden en het IMF werden het in de nacht van maandag op dinsdag eens over een reeks maatregelen die ervoor moet zorgen dat de Griekse schuldenlast de komende jaren daalt. Zo wordt de looptijd van hulpleningen aan Griekenland verlengd van 15 naar 30 jaar, daalt de rente op die leningen en worden renteverplichtingen uitgesteld.

Daarnaast wordt de winst die de Europese Centrale Bank (ECB) boekt op zijn Griekse obligaties via de eurolanden teruggesluisd naar Griekenland. Dat land zal zelf proberen op de markt schulden terug te kopen van investeerders, tegen prijzen die veel lager zijn dan de oorspronkelijke waarde.

Schuld verlagen

De eurolanden stelden de Grieken ook extra maatregelen in het vooruitzicht. ,,Als Griekenland aan alle voorwaarden voldoet, zullen we zo nodig extra maatregelen overwegen om de schuld verder te verlagen'', zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble na de vergadering.

De eerste vereiste daarvoor is dat Griekenland een primair overschot weet te boeken. Dat betekent dat de inkomsten van het land groter moeten zijn dan de uitgaven, exclusief de uitgaven aan rente op de staatsschuld.

Het akkoord dat dinsdag werd gesloten, moet ervoor zorgen dat de Griekse schuld in 2020 is gedaald tot 124 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen circa 175 procent nu. De verdere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schuld in 2022 substantieel lager is dan 110 procent van het bbp.

Gerelateerde artikelen