ANP25 apr '12 19:31Aangepast op 25 apr '12 21:31

Cijfers Apple en Boeing stuwen Wall Street

ANP
ANP

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York gingen woensdag omhoog. Sterke kwartaalcijfers van onder meer Apple en Boeing zorgden voor een opgewekte stemming. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, kwam met een rentebesluit dat geen verrassingen bevatte. Wel verhoogde de Fed de groeiverwachtingen voor dit jaar.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde richting het einde 0,6 procent hoger op 13.083 punten en de breed samengestelde S&P 500 steeg 1,3 procent tot 1389 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 2,2 procent tot 3025 punten dankzij een flinke koerswinst voor Apple.

Het aandeel Apple steeg 8,7 procent. De fabrikant van de iPad, iPhone en iPod boekte in het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer omzet en winst dan verwacht. De winst verdubbelde naar bijna 12 miljard dollar. Apple verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 35,1 miljoen iPhones, een stijging van 88 procent. De verkoop van de iPad ging met 151 procent omhoog tot 11,8 miljoen.

Fed

De Fed maakte bekend het renteniveau in de Verenigde Staten te handhaven op 0 tot 0,25 procent en herhaalde zijn verwachting dit lage niveau tot zeker eind 2014 te zullen handhaven. Er werden geen aanwijzingen gegeven dat er extra monetaire stimuleringsmaatregelen aankomen. De Fed rekent nu voor 2012 op een groei van hooguit 2,9 procent, terwijl eerder werd gerekend op maximaal 2,7 procent.

Boeing ging 5,2 procent omhoog. De winst van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant is in het eerste kwartaal flink gestegen. De omzet klom met 30 procent. De cijfers waren beter dan verwacht. Ook werd de winstprognose voor dit jaar verhoogd.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar oefende echter neerwaartse druk uit op de Dow. Het aandeel zakte 4,6 procent, ondanks een hogere winstverwachting voor dit jaar. Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen van de afzwakkende wereldeconomie voor de fabrikant van bulldozers, graafmachines en zware mijnbouwtrucks.

Motorfietsenfabrikant Harley-Davidson won 6 procent. Het bedrijf heeft met zijn winst en omzet in het afgelopen kwartaal de verwachtingen van analisten overtroffen. Ook werd deverkoopverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld.

De euro stond op 1,3219 dollar, tegen 1,3209 dollar aan het einde van de Europese handel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 104,03 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen