ANP30 nov '12 16:28

Meer flexwerkers krijgen recht op minimumloon

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Flexwerkers met een opdrachtovereenkomst, zoals veel postbodes en krantenbezorgers, krijgen voortaan recht op het wettelijk minimumloon. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het wetsvoorstel ,,een eerste belangrijke stap om de positie van flexwerkers te verbeteren en misbruik tegen te gaan''.

De maatregel geldt voor mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben, maar werken op basis van een opdrachtovereenkomst, een 'ovo'. In beginsel moet voor een dergelijke overeenkomst wel het minimumloon worden betaald, maar er zijn allerlei mogelijkheden dat te ontwijken. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat dit niet meer kan.

Het wetsvoorstel is niet van toepassing op zzp'ers. Zij hebben volgens het kabinet een andere positie op de arbeidsmarkt en kunnen zelf invloed uitoefenen op de hoogte van hun tarieven.

Asscher ziet het wetsvoorstel als de opmaat voor een brede discussie over de rechtspositie van flexwerkers. In het regeerakkoord staat dat het kabinet hierover in gesprek gaat met werkgevers en vakbonden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen