ANP17 okt '12 09:28Aangepast op 17 okt '12 09:54

ASML lager op vlak Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam bleef woensdag hangen rond de slotkoers van een dag eerder. Een koersverlies van ASML, dat kwartaalcijfers bekendmaakte, woog op de Amsterdamse hoofdindex. De andere Europese beurzen lieten kleine winsten zien. De stemming werd gesteund door een bevestiging van de Spaanse kredietstatus door kredietbeoordelaar Moody's.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel onveranderd op 333,57 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 530,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,1 procent.

In Madrid steeg de beurs 1,1 procent. Kredietbeoordelaar Moody's handhaafde dinsdagavond de rating van Spanje op Baa3. Dat is één stap boven de 'rommelstatus'. De vooruitzichten blijven wel negatief.

Sterkste daler

In de AEX zakte ASML 2 procent en was daarmee de sterkste daler. De chipmachinemaker boekte iets minder winst dan verwacht. De omzet viel iets hoger uit dan voorzien. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal en daarna zijn volgens analisten echter zwak. ASML maakte tevens bekend de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer over te nemen voor ongeveer 1,95 miljard euro.

De grootste klant van ASML, de Amerikaanse chipfabrikant Intel, kwam dinsdag nabeurs ook met een tegenvallende omzetverwachting voor het vierde kwartaal.

Grootste stijger

Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van ruim 2 procent. In de MidKap stond bank en verzekeraar SNS Reaal bovenaan met een plus van 1,5 procent. Grootste daler was tankopslagbedrijf Vopak met een min van 0,9 procent.

In Parijs zakte Danone ruim 3 procent. 's Werelds grootste yoghurtproducent, die in juni al een winstwaarschuwing gaf omdat Spaanse consumenten overstapten op goedkopere producten, zag de marktomstandigheden in Zuid-Europa in het derde kwartaal verder verslechteren. De Franse branchegenoot van Unilever kampte daardoor met druk op de omzet bij zijn zuiveldivisie.

De euro zette zijn opmars voort en was 1,3105 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 92,43 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent tot 114,19 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen