ANP27 mrt '12 10:01

'Eigen fabriek Marine Harvest raakt Nutreco'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Nutreco was dinsdagochtend de grootste verliezer aan het Damrak. Beleggers reageerden op berichten dat viskweker Marine Harvest overweegt een eigen zalmvoerfabriek op te zetten.

Die beslissing kan op lange termijn belangrijke consequenties hebben voor Nutreco, concludeerde analist Richard Withagen van SNS Securities dinsdag. Het zalmvoerbedrijf van Nutreco is momenteel de belangrijkste leverancier van Marine Harvest. Dat bedrijf is op zijn beurt de op een na grootste klant van het Nederlandse diervoerbedrijf. Volgens SNS is Marine Harvest goed voor circa 7 tot 8 procent van de ebita van Nutreco.

Marine Harvest gaf dinsdagochtend aan een vooronderzoek naar de haalbaarheid van een eigen fabriek te hebben afgerond. Het bedrijf overweegt een fabriek op te zetten met een capaciteit van 50.000 ton per jaar.

Prijsdruk

Een eigen fabriek van Marine Harvest verandert niet alleen de relatie van het bedrijf met Nutreco, maar zorgt ook prijsdruk in de markt, aldus Withagen. Daarnaast roept het vragen op over de drempels om de markt voor zalmvoer te betreden.

Dinsdag om 9.45 uur noteerde het aandeel Nutreco 6,4 procent lager op 53,92 euro. De MidKap stond op dat moment 0,3 procent in de min.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen