ANP24 nov '12 05:36Aangepast op 24 nov '12 09:20

Acteur 'J.R. Ewing' uit Dallas overleden

EPA
EPA

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse acteur Larry Hagman is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden in Dallas. Zijn familie heeft laten weten dat Hagman gelukkig was terug te zijn in Dallas en de rol die hem zo beroemd maakte, de rol van oliebaron J.R.Ewing. Hagman woonde in Californië, maar was naar Texas teruggekomen voor opnames van een nieuwe versie van de tv-serie Dallas.

Vrienden en familie waren naar Dallas gegaan om het Amerikaanse dankfeest Thanksgiving te vieren. Zij omringden Hagman toen hij stierf aan de gevolgen van kanker.

In de jaren 80 werd hij wereldberoemd als de manipulatieve, egocentrische J.R. Ewing. Hij begon in 1978 in een bijrol bij de start van de serie en klom op tot oliebaron en de grote ster van de serie die door naar schatting 300 miljoen mensen in 57 landen is bekeken. In de serie toont Ewing vaak met een brede glimlach de kwade kanten van het kapitalistische Amerika en van het karakter van de mens.

Theater

Hagman acteerde sinds begin jaren 50 en speelde in theaters op Broadway en West End. Hij begon met optreden naast zijn moeder, Mary Martin, die bekend was uit musicals. In de jaren 60 en 70 was hij te zien in talloze tv-series. Maar de Texaan brak pas echt door toen het succes vanDallasenorme en internationale proporties aannam. De vraag 'wie heeft J.R. neergeschoten?' was de cliffhanger van het tweede seizoen, en hield tv-kijkers over de hele wereld lang bezig.

Hij was uiteindelijk de enige acteur die in alle 357 afleveringen van de serie speelde. Het succes van Dallas overtrof Hagman nooit meer en het liet hem niet meer los. Hij bleef 'J.R', al verscheen hij onlangs wel nog in Desperate Housewives, als nieuwe echtgenoot van de moeder van Lynette Scavo.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen