ANP16 okt '12 17:49

Spanje en macrocijfers stuwen beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen sloten dinsdag met flinke winst. Beleggers waren optimistisch dat een Spaanse hulpaanvraag er snel aan zal komen. Ook zorgden overwegend sterke kwartaal- enmacrocijfes uit de Verenigde Staten voor meer risicobereidheid.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 333,71 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 531,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,1 (Londen) en 2,4 procent (Parijs).

In Madrid steeg de beurs met 3,4 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal polst Spanje bij de andere eurolanden of het op voldoende steun kan rekenen voor een officiële aanvraag voor Europese steun. Sommige eurolanden zouden bang zijn dat de nervositeit over de stabiliteit van de euro door een Spaanse hulpvraag kan overslaan naar Italië. Duitsland zou volgens de media zijn verzet tegen een officiële aanvraag langzamerhand laten varen.

VS

De stemming op de beurzen werd tevens gesteund door goed nieuws uit Duitsland. Daar nam het vertrouwen van beleggers en analisten in de economie in oktober flink toe ten opzichte van september.

Ook cijfers uit de Verenigde Staten deden de handel goed. Beleggers verwerkten een stroom aan meevallende kwartaalcijfers van toonaangevende bedrijven als Coca-Cola, Johnson & Johnson en Goldman Sachs. Na de slotbel zullen de technologiereuzen IBM en Intel hun resultaten naar buiten brengen. Beleggers reageerden ook positief op cijfers over de Amerikaanse industrie en huizenmarkt.

ING

In de AEX was baggeraar Boskalis een van de grootste stijgers met een winst van ruim 3,8 procent. Ook chipmachinemaker ASML, die woensdag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt, deed goede zaken en klom 2,4 procent. Heineken was de grootste daler met een in van 0,5 procent.

ING klom 3,3 procent. De bank en verzekeraar voert gesprekken met de Nederlandse regering en de Europese Commissie over het zo snel mogelijk aflossen van 4,5 miljard euro aan staatssteun. Dat zei topman William Connelly van ING Commercial Banking tijdens een congres in Singapore.

De euro zat in de lift en was 1,3035 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,65 dollar per vat en Brentolie zakte 1 procent tot 114,60 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen