ANP19 okt '12 08:49

'FSA had overname ABN moeten stoppen'

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - Britse parlementsleden hebben de toezichthouder op de bankensector FSA bekritiseerd omdat die niet heeft ingegrepen bij de overname van ABN Amro door Royal Bank of Scotland (RBS) in 2007. Die overname, die de bank met Banco Santander en Fortis uitvoerde, leidde bijna tot de ondergang van RBS, die vervolgens met staatssteun moest worden gered.

Een commissie van Britse parlementariërs vindt dat de FSA de overname had moeten stoppen. ,,De FSA had al in een vroeg stadium moeten ingrijpen. Een later stadium had ook gekund en gemoeten, maar dat zou moeilijker zijn. We hebben een toezichthouder nodig die het zelfvertrouwen heeft om in te grijpen, zelfs als dat tot enige destabilisatie op de korte termijn leidt'', aldus het onderzoeksrapport.

Ook wordt kritiek geuit op de weerstand van de FSA om een rapport te publiceren over de overname van ABN door RBS. De FSA deed onderzoek, maar weigerde in eerste instantie de uitkomsten naar buiten te brengen. ,,Dat laat een duidelijk gebrek aan inzicht van de FSA zien bij zijn plicht om zijn acties te verantwoorden aan het publiek en het parlement.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen