ANP15 jun '12 09:21

Centrale banken paraat bij Griekse problemen

TOKIO (AFN) - De Europese Centrale bank (ECB) en de centrale banken van Japan en Groot-Brittannië staan klaar om de mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse verkiezingen van zondag te bestrijden. Dat lieten zij vrijdag weten.

,,Het eurosysteem blijft zonodig liquiditeit beschikbaar stellen aan gezonde banken'', stelde ECB-president Mario Draghi. ,,Er zijn grote risico's, die vooral te maken hebben met de toegenomen onzekerheid.''

De Japanse centrale bank (BOJ) liet eerder op de dag expliciet weten al het mogelijke te zullen doen om Japanse banken te beschermen tegen een verder escalatie van de onrust op de markten.

Britse economie

,,De BOJ zal tot het uiterste gaan om de stabiliteit van het Japanse financiële systeem te garanderen'', stelde de centrale bank. ,,Daarbij wordt vooral gelet op ontwikkelingen in de wereldwijde markten.''

De Britse centrale bank stelt vanaf volgende week voor 100 miljard pond (123 miljard euro) extra leningen beschikbaar aan Britse banken. Dat geld is bedoeld om de kredietverlening in de kwakkelende Britse economie te stimuleren en de gevolgen van een eventuele escalatie van de schuldencrisis te bestrijden.

Syriza

Donderdagavond lieten ingewijden rond de G20-top van volgende week al weten dat centrale banken van de belangrijkste economieën bereid zijn in te grijpen op de financiële markten als de uitslag van de Griekse verkiezingen van zondag daartoe aanleiding geeft.

De uitslag van die verkiezingen kan tot grote onrust op de markten leiden, zeker als de radicaal-linkse partij Syriza wint. Die heeft herhaaldelijk aangekondigd zich niet aan de voorwaarden voor de internationale noodsteun te willen houden. Als de noodkredieten daardoor worden stilgezet kan Griekenland op korte termijn niet meer aan zijn verplichtingen voldoen en verdwijnt het land mogelijk uit de eurozone.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen