ANP27 aug '12 17:46Aangepast op 27 aug '12 18:01

Pleidooi voor stimulans geeft beurzen impuls

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen sloten maandag een rustige handelssessie met winsten af. De verhandelde volumes waren uitzonderlijk laag omdat de grote Londense beurs gesloten was. CharlesEvans, president van de Chicago Federal Reserve Bank, gaf de handel nog wel een impuls met zijn pleidooi voor onmiddelijke economische stimulans door het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 332,35 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 0,4 procent vooruit tot 506,00 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs sloten respectievelijk 1,1 en 0,9 procent hoger.

Beleggers vestigden al bij de openingsbel hun hoop op ingrepen van centrale banken om de kwakkelende economie aan te jagen. Evans wil dat de Federal Reserve obligaties blijft opkopen totdat er sprake is van een gestage daling van de werkloosheid in de Verenigde Staten.

Toespraak Bernanke

Vrijdag steekt Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn jaarlijkse toespraak in Jackson Hole af. De markt hoopt dat dan duidelijk wordt of ook Bernanke de tijd rijp acht voor een nieuwe, derde steunronde voor de Amerikaanse economie.

Halverwege de ochtend kwam er tegenvallend nieuws uit Duitsland. Daar bleek het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in augustus sterker dan verwacht te zijn afgenomen, tot het laagste niveau sinds april 2010. Augustus was de vierde achtereenvolgende maand waarin het vertrouwen van Duitse ondernemers afzwakte.

TomTom

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent. DSM, Shell en TNT Express (alle min 0,1 procent) waren de enige dalers.

ASML steeg 0,3 procent. Na Intel en TSMC gaat nu ook Samsung nauw samenwerken met de Veldhovense chipmachinefabrikant. Samsung draagt 276 miljoen euro bij aan onderzoek en ontwikkeling van een nieuwe technologie en betaalt 503 miljoen euro voor een belang van 3 procent in ASML.

Nokia

In Helsinki klom Nokia bijna 8 procent. De Finse mobieltjesmaker profiteerde van de gevoelige juridische nederlaag van concurrent Samsung. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant werd in de Verenigde Staten veroordeeld tot betaling van een miljard dollar boete aan iPhone-maker Apple wegens patentschending.

De euro was 1,2515 dollar waard, tegen 1,2540 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 94,85 dollar per vat en Brentolie zakte 1 procent tot 112,49 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen