ANP25 nov '12 16:42

Bony bezorgt Rutten glorieuze rentree

ANP
ANP

EINDHOVEN (ANP) - Vitesse heeft zondag van de rentree van Fred Rutten in het PSV-stadion een glorieus feestje gemaakt. Wilfried Bony bezorgde de koploper van de eredivisie de eerste nederlaag van deze competitie in Eindhoven: 1-2. Behalve Rutten beleefde ook Jonathan Reis veel plezier aan zijn tijdelijke terugkeer in Eindhoven. Met een doelpunt en een assist was de Braziliaan een plaaggeest voor zijn oude club.

Het duel tussen de nummers 1 en 3 van de ranglijst werd een boeiende confrontatie met kansen over en weer, onverklaarbare missers, pittige overtredingen en discutabele beslissingen van scheidsrechter Bas Nijhuis. Zo liet Nijhuis in de eerste helft Gaël Kakuta ontsnappen na een schop op de kuiten van Kevin Strootman, die misschien wel goed was geweest voor rood. Het paste helemaal in de strijd die op het scherpst van de snede werd uitgevochten.

Vitesse was de eerste club dit seizoen die het PSV in Eindhoven echt moeilijk maakte. Bijna alle ploegen komen naar het Philips Stadion met de intentie om de schade beperkt te houden, maar Vitesse speelde voor de winst. Het initiatief lag in de eerste helft zelfs bij de ploeg van Rutten, die dankbaar gebruikmaakte van de ruimtes die de thuisclub weggaf. Na rust, toen Advocaat de organisatie bij PSV beter op orde had, moesten de Arnhemmers het hebben van snelle counters. Ook daaruit stichtte Vitesse het nodige gevaar.

Probleemkind

PSV startte voor eigen publiek veelbelovend. Al na 5 minuten ontplofte het stadion toen Timothy Derijck de bal langs Piet Velthuizen schoof, na een misser van Jan-Arie van der Heijden (1-0). Die voorsprong hield echter niet lang stand. Uitgerekend Reis, het Braziliaanse probleemkind dat vorig jaar vertrok uit Eindhoven, zorgde voor de gelijkmaker. Reis schoot een vrije trap vanaf zo'n 20 meter laag langs Boy Waterman (1-1).

Het regende daarna kansen over en weer in de meeslepende topper. Georginio Wijnaldum kreeg de drie grootste, maar de PSV'er liet die allemaal onbenut. Het was uiteindelijk aan de andere kant Bony die op aangeven van Reis voor de beslissing zorgde: 1-2.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen