ANP29 mrt '12 12:47Aangepast op 29 mrt '12 15:07

Italië leent voor lagere rente

MILAAN (AFN) - Italië heeft donderdag voor 8 miljard euro aan staatsleningen geplaatst. Het land hoefde met name voor de langlopende obligaties een lagere rente te betalen dan bij voorgaande vergelijkbare veilingen.

Een lening met een looptijd van 10 jaar, waarmee 3,25 miljard euro werd opgehaald, kreeg een rente van 5,24 procent. In februari werd een vergelijkbare lening nog voor 5,5 procent geveild. Voor een lening van 2,5 miljard euro met een looptijd van 5 jaar betaalt de overheid 4,18 procent in tegenstelling tot een eerdere 4,19 procent. Met een derde lening, verbonden aan het Europese rentepercentage, werd nog eens 2,3 miljard euro opgehaald.

De rente op de Italiaanse staatspapieren daalde de afgelopen maanden gestaag na het aantreden van het zakenkabinet van premier Mario Monti.

Rendement

Het rendement op bestaande 10-jarige obligaties liep ondanks de succesvolle veiling donderdag echter weer op. Dondermiddag bedroeg de rente ongeveer 5,2 procent, tegen 5,1 procent op woensdag. Volgens handelaren werd de stijging veroorzaakt doordat nieuwe obligaties direct werden doorverkocht op de secundaire markt.

Ook de Spaanse rente ging donderdag omhoog. Beleggers namen afstand van het Spaanse staatspapier in afwachting van de begroting die de Spaanse regering vrijdag presenteert. Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties liep op tot 5,4 procent, tegen 5,3 procent op woensdag. Het verschil tusssen de rente op Spaanse staatsleningen en de veilig geachte Duitse obligaties liep daardoor op tot het hoogste niveau sinds begin januari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen