ANP9 mei '12 16:51

WNF geeft pluim aan Duurzaam Heijplaat

ROTTERDAM (ANP) - Bewoners van de Rotterdamse wijk Heijplaat horen sinds woensdag tot een select gezelschap. Net als eerder de sherpa's in Nepal en de regering van Paraguay zijn de Heijplaters door het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderscheiden voor hun duurzame aanpak.

Het door de Rotterdamse haven omsloten Heijplaat heeft jaren gewerkt aan plannen die ervoor moeten zorgen dat de wijk, ooit gebouwd voor werknemers van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) in 2020 volledig energieneutraal wordt. De komende jaren wordt een deel van de oude arbeiderswoningen vervangen door nieuwbouw waarin ook gebruik wordt gemaakt van energiezuinige verwarmingsinstallaties die zo weinig mogelijk van het broeikasgas CO2 uitstoten. Ook wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen als zon, wind en aardwarmte. De gemeente Rotterdam, woningcorporatie Woonbron en Eneco helpen de plannen te realiseren.

,,Als het hier kan, dan kan het echt overal ter wereld'', concludeerde tv-presentator en WNF-vertegenwoordiger Harm Edens. Klimaatdeskundige Donald Pols vindt het goed nieuws dat deze duurzame plannen uit de samenleving komen. ,,De beweging naar hernieuwbare energie is doorgedrongen tot het hart van de Rotterdamse haven. Het is duidelijk dat de omslag niet meer is te stoppen en dat is goed nieuws voor de natuur en voor de samenleving.”

Het WNF onderscheidde eerder de sherpa's voor de manier waarop ze wereldwijd aandacht vestigden op de gevolgen van de klimaatverandering in de Himalaya. De regering van Paraguay kreeg de prijs voor wetgeving om de ontbossing te stoppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen