ANP6 mrt '12 08:54Aangepast op 6 mrt '12 13:47

Nederland belangrijk voor RTL Group

ANP
ANP

LUXEMBURG (AFN) - De Nederlandse activiteiten van RTL Group hadden vorig jaar een belangrijk aandeel in de stijging van de winst en omzet van Europa's grootste commerciële uitzender. Dat bleek uit de dinsdag gepresenteerde resultaten.

Het bedrijf kreeg RTL Nederland in juli volledig in handen door John de Mol, die een belang hield van 26,3 procent, uit te kopen. De mediatycoon kreeg in ruil daarvoor Radio 538, Radio 10 Gold en Slam FM in handen.

RTL Nederland en het productiehuis FremantleMedia waren grotendeels verantwoordelijk voor de omzetstijging van 4,2 procent tot 5,8 miljard euro. De nettowinst steeg, mede dankzij de ,,uiterst winstgevende Nederlandse zenders'', met 13,9 procent tot 696 miljoen euro. ,,We hebben het afgelopen jaar het hoogste punt ooit bereikt met RTL Nederland. Er zijn heel wat records verbroken'', aldus topman Bert Habets.

Zenderaandeel

RTL Nederland haalde het hoogste zenderaandeel sinds 1997 en wist dat te vertalen naar een dubbelcijferige groei van de advertentieomzet. Het gezamenlijke zenderaandeel van RTL 4,5, 7 en 8 in de doelgroep van 20 tot 49-jarigen steeg van 33 procent in 2010 naar 35,2 procent vorig jaar.

De operationele winst van RTL Nederland bedroeg 134 miljoen euro op een totaal van 1,1 miljard euro voor het hele concern. De omzet van de Nederlandse tak steeg met 14,4 procent tot 491 miljoen euro.

Vooruitkijkend stelt bestuursvoorzitter Gerhard Zeiler van RTL Group dat ,,de negatieve ontwikkelingen die velen vreesden niet hebben doorgezet.'' Maar gezien de ,,hoge volatiliteit in diverse reclamemarkten in Europa, is het nu niet mogelijk een prognose voor dit jaar te geven''.

Gerelateerde artikelen