ANP28 apr '12 17:43Aangepast op 28 apr '12 20:39

'Kaddafi wilde campagne Sarkozy steunen'

PARIJS (ANP) - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft mogelijk steun gekregen van het verdreven Libische regime. Ex-dictator Muammar Kaddafi wilde maar liefst 50 miljoen euro vrijmaken voor de succesvolle verkiezingscampagne van Sarkozy in 2007. Dat heeft de Franse nieuwssite Mediapart zaterdag gemeld.

Het is niet bekend of Libië het bedrag daadwerkelijk heeft overgemaakt. Het is ook niet duidelijk wat Kaddafi van Sarkozy zou hebben verlangd in ruil voor de steun.

Mediapart baseert zich op een brief uit december 2006. Daarin geeft de toenmalige chef van de Libische inlichtingendiensten, Moussa Koussa, opdracht om het geld te regelen. Koussa spreekt in het document over ontmoetingen met Brice Hortefeux, een nauwe bondgenoot en vriend van Sarkozy. In de brief wordt ook wapenhandelaar Ziad Takieddine genoemd. Zijn advocaat noemt de brief ,,geloofwaardig''.

Pijnlijk moment

De berichten komen voor Sarkozy op een pijnlijk moment. Hij probeert volgende week een tweede termijn als president veilig te stellen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen moet hij het dan opnemen tegen de socialistische favoriet François Hollande.

Sarkozy's woordvoerster noemt het bericht belachelijk. Ze spreekt van een ,,klungelige afleiding'', die door het kamp van Hollande in scène zou zijn gezet. De woordvoerder van Hollande wil echter dat Sarkozy verantwoording aflegt.

Gerelateerde artikelen